Vihertyöryhmän palaverin muistio

 

Ajankohta: 14.4.04

Läsnä: Eeva Koski, Tiina Dahlberg, Katja Lembidakis

 

Pihan istutukset

Rakennuttajalta on tullut viesti, että pihakasvien tilaukset on jo tehty ja suunnitelmien muuttaminen on enää tässä vaiheessa vaikeaa. Sovittiin, että Katja Lembidakis ottaa yhteyttä arkkitehtiin tai rakennuttajaan ja selvittää, voiko pienehköjä muutoksia vielä tehdä. Vaikka taimet on jo tilattu, niitä ei ole vielä toimitettu, tuskin maksetukaan. Myöskään itse rakennustyömaa ei vielä näytä olevan siinä vaiheessa, että sinne pääsee tekemään istutustöitä.

 

Asukaskokouksessa on tarkoitus esitellä suunnitelma, jossa B- ja G- talojen siperianhernepensasaita korvattaisiin esim. marja-aronialla tai herukalla, joita on muutenkin talojen kohdalla. Siperianhernepensas on piikkinen ja helposti härmistyvä ja sen palot ovat myrkyllisiä. Tontin pohjoisrajan ja H-talon ja tien väliset orapihlajat voisi korvata esim. marja-aronialla. Orapihlajan monisenttiset piikit ovat todella hankalia sekä lasten että hoitamisen kannalta. Pensaan leikkuun jälkeen piikkejä on myös mahdoton sada haravoitua maasta, jolloin ne jäävät kulkijoiden jalkoihin.

 

Asukaskokouksessa voisi myös pohtia E- talon ja yhteistilan välisten pihlajien vaihtamista H- ja J-talojen välissä oleviin omenapuihin, jolloin omenapuut olisivat paremmin näkyvillä ja kaikkien ilona.

 

Kasvimaat

G-talon edessä oleva kasvimaa ehdotetaan siirrettäväksi C- talon eteen, johon on jo merkitty pieni kasvimaa. Näin kasvimaat olisi keskitetty kahteen paikkaan, yhteispiha saisi enemmän tilaa, lasten ei leikeissään tarvitsisi varoa kasvimaiden istutuksia ja puutarhurit saisivat hoitaa kasvejaan rauhassa. Myös kastelun ja nurmialueiden hoitamisen kannalta kasvimaiden sijoittaminen kahteen paikkaan kolmen asemasta olisi järkevää.

 

Arkkitehdiltä tai rakennuttajalta selvitetään myös, miten kasvimaat on mitoitettu asukkaille eli riittääkö palstoja kaikille ja kuinka suuria ne ovat. Palaverissa päädyttiin siihen, että halukkaiden tulisi saada omat kasvimaat yhteisten palstojen sijasta. Myös kastelutilanne selvitetään, eli tuleeko kasvimaiden lähelle vesipisteitä kastelun helpottamiseksi ja kuinka kerättävän sadeveden on arvioitu riittävän edes kohtalaisen kuivana kesänä.

 

Kompostit

Kompostien sijoittelussa päädyttiin aiemmin esitettyyn  ehdotukseen, jonka mukaan kompostit sijoitettaisiin molempien kasvimaiden läheisyyteen, sillä niissä syntyy paljon eloperäistä jätettä. Yksi komposti sijoitettaisiin jätekatokseen tai sen välittömään läheisyyteen. Kompostit tulisi sijoittaa riittävän kauas asunnoista mahd. hajuhaittojen varalta. Mikäli yhtiöön tulee erillinen biojäteastia, voi kolmannen kompostin paikkaa vielä harkita uudelleen.

 

Muuta:

Pohdittiin, missä taloyhtiön yhteisiä työkaluja ja koneita säilytetään eli tämäkin on selvitettävä rakennuttajan kanssa. Bensiiniä sisältävät koneet ja itse bensan säilytys ovat aina paloriski.

 

Muistiota laadittaessa pihasuunnitelmasta ilmeni vielä, että tontille on tulossa hyvin myrkyllisiä marjakuusia D- ja E-talojen eteen. Ne olisi hyvä vaihtaa johonkin toiseen lajiin, sillä punaiset marjat ovat lapsille houkutin, erityisesti yhteispihan läheisyydessä. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla varsin samannäköinen mutta turvallinen hemlokki.

 

Asiassa eteneminen

Kokouksessa sovittiin, että Katja Lembidakis on yhteydessä arkkitehdin tai rakennuttajan kanssa ja kysyy muutostöihin, kasteluun ja muihin piha-asioihin liittyvät kysymykset. Tämän jälkeen hän kokoaa lyhyen ehdotuksen pihasuunnitelmasta asukaskokousta varten. Tätä voi piharyhmä vielä kommentoida puhelimitse ja sähköpostitse ennen asukaskokousta.

 

 

Muistion laati Katja Lembidakis

 



 

takaisin etusivulle